Un circuit oleohidràulic és un conjunt d’elements, disposats adequadament, que utilitzen oli mineral, com a fluid transmissor d’energia, per realitzar un treball o executar una sèrie d’accions destinades a l’accionament de màquines o mecanismes.
Els components principals que integren un sistema oleohidràulic es poden agrupar en quatre grups:
1. Grup generador de pressió hidràulica. És l’element de potència que transforma l’energia mecànica en hidràulica. El constitueix, bàsicament, el grup motor-bomba.
2. Dispositius de regulació i control. Són els encarregats de regular i controlar els paràmetres del sistema: pressió, cabal, sentit de circulació del fluid, temperatura, etc. A aquest grup pertanyen els diversos tipus de vàlvules distribuïdores, vàlvules reguladores...
3. Elements de treball. Són els actuadors (cilindres, motors hidràulics...) que aprofiten l’energia hidràulica del fluid per tornar a convertir-la en mecànica i així realitzar el treball.
4. Canonades, condicionadors i accessoris. Són la resta de components que configuren el sistema:
canonades, dipòsits, filtres, manòmetres, pressòstats, etc.
Grup de pressió oleohidràulic
El grup de pressió oleohidràulic, també anomenat central oleohidràulica, es l’encarregat de la producció i control de l’energia hidràulica. Està compost pels elements següents:1. Recipient o dipòsit.
2. Motor d’accionament (normalment elèctric).
3. Bomba (habitualment d’engranatges o pistó).
4. Conducció de sortida d’oli a pressió (P).
5. Vàlvula de seguretat. Quan es sobrepassa la pressió de regulació, l’oli és retornat al recipient per mantenir la pressió de consigna al circuit.
6. Conducció de retorn de l’oli (R).
7. Filtre de retorn (arribada).
8. Filtre d’aspiració (sortida).
9. Altres elements auxiliars: manòmetre, indicador de nivell, sonda de temperatura, radiador, etc.
Elements de regulació i control
L’oli subministrat per la bomba a una determinada pressió, una vegada introduït en el circuit hidràulic, cal controlar-lo, regular-lo i distribuir-lo segons les necessitats. Per fer aquesta funció s’empren les vàlvules, les quals permeten regular i controlar els paràmetres de pressió i cabal, així com dirigir, distribuir o bloquejar el pas del fluid per accionar els elements de treball (cilindres, motors, etc.). Les vàlvules oleohidràuliques, tot i que tenen una constitució distinta a les pneumàtiques perquè el fluid i les pressions de treball són també diferents, funcionen de manera semblant i existeixen, fonamentalment, els mateixos tipus: vàlvules distribuïdores o direccionals, vàlvules reguladores de cabal i vàlvules reguladores de pressió. Les vàlvules hidràuliques tenen una representació simbòlica normalitzada en els esquemes (normes ISO i CETOP) similar a les pneumàtiques. Tanmateix, en oleohidràulica cal disposar de conductes de retorn per fer tornar l’oli al dipòsit. Per evitar haver de representar en els esquemes les conduccions de retorn, s’indica al costat de l’escapament el símbol de dipòsit o tanc.33Símbol de dipòsit o tanc.
Vàlvula distribuïdora 4/2
Aquesta vàlvula s’utilitza per governar cilindres oleohidràulics de doble efecte. Permet el pas de fluid en ambdós sentits. Quan la vàlvula està en repòs, la via d’entrada P està connectada amb la d’utilització A, mentre que l’altra via d’entrada B està posada a escapament T. En accionar la vàlvula, les vies canvien de posició, el fluid circula de P cap a B i d’A cap a T.Vàlvula distribuïdora 4/3
A l’igual que la vàlvula 4/2, serveix per governar cilindres oleohidràulics de doble efecte. Amb tot, té una posició intermèdia que permet d’utilitzar-la per a diverses possibilitats de funcionament, com per exemple, controlar i bloquejar l’element de treball en posicions intermèdies del seu recorregut. També s’utilitza per a l’accionament de motors hidràulics.33Actuadors hidràulics
Els elements de treball o actuadors són els components que desenvolupen la força i el moviment necessaris en la instal·lació per dur a terme el treball requerit pel sistema, mitjançant la transformació de l’energia hidràulica, obtinguda per la bomba i regulada i controlada pels diversos elements de distribució i regulació, en energia mecànica. En funció del moviment que executen, es classifiquen en lineals (cilindres) i rotatius (motors hidràulics).Cilindres
Es poden distingir, a l’igual que en pneumàtica, dos tipus: cilindres de simple efecte i cilindres de doble efecte. En els cilindres de simple efecte el fluid entra i surt per una sola cambra, per tant, la força lineal es duu a terme en un únic sentit. La recuperació o moviment en sentit contrari s’efectua per molla o per forces externes al propi sistema (gravetat, forces mecàniques, etc.).En els cilindres de doble efecte, a diferència dels anteriors, el treball es realitza tant en l’avanç com en el retrocés. Quan el flux de fluid entra en la cambra posterior i el contingut de la cambra anterior s’evacua, la tija surt i s’efectua la cursa d’avanç del cilindre. En invertir l’entrada de flux a la cambra anterior, mentre el fluid contingut en la cambra posterior s’evacua a tanc, la tija entra i el cilindre efectua la cursa de retrocés.