6. Circuits oleohidràulics bàsics

El diagrames de seqüències de treball i les representacions esquemàtiques més importants que es fan servir per al disseny de circuits pneumàtics serveixen també per als circuits oleohidràulics.

L’esquema oleohidràulic d’una aplicació real ha de ser complet i s’ha de dibuixar de manera clara i precisa per tal de facilitar-ne la interpretació. Tot i que no és objecte d’aquesta unitat arribar a aquest nivell d’aprofundiment i detall, en una aplicació real és convenient adjuntar una memòria resumida del  funcionament del circuit i de les prescripcions tècniques necessàries per al muntatge i posada en marxa. És aconsellable, també, fer un llistat que inclogui les característiques més significatives dels components de circuit: referència, model, descripció, nombre d’unitats...

Comandament d’un cilindre de simple efecte

Suposem, per exemple, una plataforma elevadora que consta bàsicament, com a element actuador, d’un cilindre oleohidràulic de simple efecte. Un circuit elemental oleohidràulic per comandar directament el cilindre de simple efecte es mostra a la figura, molt similar al d’un cilindre pneumàtic, a excepció del grup d’accionament que proporciona el cabal de fluid i d’algun altre element auxiliar de seguretat.
Com es pot observar en l’esquema, en el circuit hi ha muntada una vàlvula limitadora de pressió, a fi i efecte que la pressió del sistema hidràulic no sobrepassi el valor admissible, i un manòmetre per llegir la pressió. Per comandar el cilindre de simple efecte es fa servir una vàlvula distribuïdora 3/2 (tancada en posició de repòs) amb comandament manual. Quan s’acciona, es comunica P amb A, posició b, i la tija del cilindre de simple efecte avança fins el final del seu recorregut. En deixar de prémer, es comunica A amb T, i el líquid a pressió surt del cilindre cap el tanc o dipòsit. La tija del cilindre, 33 aleshores, retrocedirà fins a la posició inicial, bé per l’acció de la molla, si en té, o bé per la força de la gravetat.


Comandament d’un cilindre de doble efecte

Imaginem ara que volem dissenyar el circuit oleohidràulic d’un sistema empenyedor de peces, accionat per un cilindre de doble efecte. El circuit elemental del comandament del cilindre és semblant al circuit anterior. La diferència radica en què per comandar-lo fem servir una vàlvula distribuïdora 4/2. En repòs, P
es comunica amb A i B amb T, fent que el fluid a pressió ocupi la cambra anterior del cilindre i aquest romangui amb la tija entrada. Quan s’acciona la vàlvula distribuïdora manualment, el cilindre avança, B es comunica amb P i A amb T, posició b.
En algunes aplicacions ens pot interessar poder aturar el cilindre en posicions intermèdies del seu recorregut. Per poder-ho fer necessitem comandar el cilindre per mitjà d’una vàlvula distribuïdora 4/3, la qual disposa d’una posició intermèdia (O), amb dos orificis tancats (A i B) i dos interconnectats (P i T), que fa que el cilindre s’aturi i que el líquid procedent de la bomba s’evacuï sense pressió cap el dipòsit, sense escalfar-se i sense necessitat de passar per la vàlvula limitadora de pressió. El funcionament de les posicions a i b, així com la resta de circuit, és similar a l’anterior.